Stomatološka protetika

Nedostatak zuba može izazvati otežano žvakanje

STOMATOLOŠKA PROTETIKA

Kada su Vam zubi oštećeni ili imate nedostatak jednog ili više zuba, teško da ćete imati lijep osmijeh. Nedostatak zuba može izazvati otežano žvakanje, preostali zubi se pomijeraju prema praznom prostoru, što može otežati kasnije protetsko zbrinjavanje.

Višegodišnja krezubost dovodi do gubitka vilične kosti, kao i do poremećaja u viličnom zglobu.

Savremena stomatološka protetika

Postoji nekoliko načina kako rešiti ove probleme. Savremena stomatološka protetika nudi niz rešenja, poput zubnih implanta, fiksnih ili kombinovanih protetskih radova.

Koju će metodu stomatolog primeniti zavisi od stanja preostalih zuba, njihovog potpornog aparata, stanja vilične kosti, kao i finansijske situacije pacijenta.
Protetske nadoknade se mogu podijeliti: na fiksne i mobilne. Metalokeramičke krunice i mostovi koje radi stomatološka ordinacija Magident predstavljaju fiksne protetske radove i ispunjavaju najviše estetske zahtjeve, a ujedno vraćaju funkciju zubima. Izrada metalokeramičkog mosta primenjuje se ukoliko postoje zubi koji mogu biti odgovarajući nosači protetskog rada.

Proteze

Gubitak svih zuba donosi i različite probleme koji mogu uticati na opšte zdravstveno stanje, na estetiku lica koja može biti ozbiljno narušena. Totalne proteze izrađuju se kada u vilici nije preostao ni jedan prirodni zub i predstavljaju korektno funkcionalno i
estetsko rešenje za problem bezubosti i imaju za cilj da nadomjeste gubitak svih izgubljenih zuba.

Radi se o mobilnoj nadoknadi, koja nije fiksirana na Vaše zube, nego se skida, uglavnom radi održavanja oralne higijene. Pacijentima koji imaju problem sa stabilnošću, totalne proteze rehabilitujemo protezom koja se oslanja na dentalne implante. Ovakva vrsta nadoknade može se izraditi i u gornjoj i u donjoj vilici što takođe navodimo da je specijalnost stomatološke ordinacije Magident, Doboj.

Osnova parcijalne proteze je metal koji nosi akrilatni deo sa vještačkim zubima. Ovakve proteze su glomaznija je od fiksne nadoknade, ali u odnosu na parcijalnu pločastu protezu ima mnogo prednosti.

Bezmetalne krune –  krunice

Bezmetalne krune su visokovredne estetske nadoknade. Po svim fizičkim osobinama su najpribližnije prirodnim zubima. Za razliku od vinira rade se u slučajevima većih oštećenja prednjih zuba. Koriguju oblik i boju zuba, a mogu se korigovati i blage položajne anomalije

Bezmetalne zubne krune koje radimo u Stomatološkoj ordinaciji Magi:dent iz Doboja su vrhunac moderne stomatologije te u zadnjih nekoliko godina postaju standard kod visoko estetski restorativnih radova te radova u frontalnom dijelu vilice. Najbolje rezultate daju posebno kada se kruna postavlja na prirodni brušeni zub.

Zubi se bruse 0,5-1 mm za razliku od metalokeramičkih kruna gde se brusi 1,5-2 mm. Što je u biološkom i profilaktičkom smislu od presudnog značaja za zdravlje zuba nosača. Visoka estetska vrijednost ovih nadoknada potiče od fizičkih osobina materijala od kojih se izradjuju, a to su cirkonijum, litijum-disilikatna keramika, presovana keramika itd.

 

Svi ovi materijali su svetlosno propuštajući kao i prirodni zubi, te su posebno pogodni i u situacijama kad se ne rade svi prednji zubi, mada ćemo pomenuti da simetrija nije nigde možda toliko bitna ili vidna kao što je u slučaju zuba.
Kako se vremenom desni prirodno povlače, ne postoji bojazan da će se videti metalni rub, kao kod metalokeramičkih kruna.
Trajnost je takođe duža nego kod metalokeramičkih kruna,upravo zbog estetske superiornosti. Naš stručni tim nas je izdvojio u regionu Bosne i Hercegovine.