BLOG - Savjeti Stomatologa

Stomatološka Ordinacija Magi:Dent

Činjenice o paradontopatiji!

By: | Tags: | Comments: 3 | travanj 15th, 2014

Činjenice o paradontopatiji!

Parodontopatija je progresivna i degenerativna bolest zubnog potpornog tkiva, parodonta sastavljenog od desni, periodontalnih vlakana, cementa zuba i alveolarne kosti, koja dovodi do klaćenja, migracije i ispadanja zuba. Naizgled beznačajna upala desni ako se na vreme ne sanira prelazi u hroničnu inflamaciju (gingivitis chronica), koja dovodi do atrofije desni i ogoljavanja vrata zuba. Ovo je ozbiljan estetski, ali i zdravstveni problem, činjenica da je to pogodno mesto za razvoj karijesa, jer je ogoljeni dentin veoma osetljiv na spoljne nadražaje. Takvi zubi izgledaju duži i gube svoju osnovnu anatomsku formu.

Dalja destrukcija parodonta dovodi do formiranja parodontalnih džepova, karakterističnih za ovu bolest. Džepovi nastaju kidanjem periodontalnih vlakana koja spajaju korijen zuba i kost vilice. Džep je često mesto infekcije, u njemu se zadržava hrana, jer ga je vrlo teško očistiti, tako da se proces produbljuje po sistemu začaranog kruga. Raspadnuta hrana uzrok je zadaha iz usta.

Kao rezultat zapuštene parodontopatije nastaju jako bolni parodontalni apscesi, pa je često neophodna i ekstakcija zuba. Zubi vremenom isplivavaju, klate se, bolni su na pritisak, migriraju, gube svoju funkciju i ispadaju. Gubitak zuba onemogućava normalno žvakanje, dovodi do gastrointestinalnih poremećaja, remeti funkciju govora i izgled pacijenta.

Uzroci paradontopatije

Uz karijes, parodontopatija je najčešći uzrok posjete stomatologu. Njeni uzroci mogu biti:

Lokalni:

loša higijena dovodi do stvaranja dentalnih naslaga (plaka, zubnog kamenca i konkremenata)

Opšti:

  • nasleđe,
  • starenje,
  • ishrana,
  • endokrine bolesti,
  • pad imuniteta,
  • prevremeni kontakt zuba (traumatska okluzija),
  • škripanje zubima u snu (bruksizam) ili stiskanje zuba u besu (bruksomanija)

Veoma je važno na vreme otkriti gingivitis i sprečiti da on pređe u parodontopatiju. Njegova pojava posledica je loše oralne higijene. Taloženje zubnih naslaga omogućava razvoj mikroorganizama koji destruišu vezivno tkivo desni. One postaju uvećane, intenzivno crvene i sjajne. Gingivitis ne boli, već se manifestuje u vidu trnjenja, žarenja desni ili osećajem stranog tela između zuba. Ponekad se javlja krvavljenje isprovocirano pranjem zuba ili čvrstom hranom. Strah od krvi u ustima, oboljelog navodi da prestane sa intenzivnim četkanjem zuba i desni, što dovodi do daljeg produbljivanja patološkog procesa. Gingivitis se češće javlja oko karioznih i polomljenih zuba, zuba sa nepravilnim položajem ili oko vještačkih krunica i drugih protetskih nadoknada. Posebnu pažnju treba obratiti na adolescente i trudnice.

Prevencija

Dobra oralna higijena i česte kontrolne posjete stomatologu mogu znatno smanjiti rizik od nastanka parodontalnih džepova. Zube treba detaljno prati nakon svakog obroka. Važno je vertikalnim i horizontalnim pokretima četkice za zube temeljno oprati sve zubne površine. Četkica za zube treba da je napravljena od vještačkih vlakana i da je odgovarajuće tvrdoće, što se na osnovu kvaliteta desni određuje u konsultaciji sa stomatologom. U kanalima vlakana nekada popularnih četkica od prirodnih vlakana mogu se razviti mikroorganizmi i načiniti je kontinuiranim izvorom zaraze. Na našem tržistu postoji širok izbor pasti za zube sa različitim dodacima koji pomažu u preventivi oboljenja usne duplje. Večernje pranje je od posebnog značaja i treba da traje oko tri minuta uz upotrebu specijalno dizajniranih konaca koji čiste bočne površine zuba i sprečavaju upalu desni između njih. Četkicu za zube treba menjati svaka tri meseca ili ranije ako se njena vlakna deformišu.

Kontrolni pregledi

Prilikom kontrolnih pregleda vrši se identifikacija dentalnih naslaga-plaka specijalnim rastvorima i tabletama i njegovo uklanjanje pastama za zube za profesionalnu upotrebu. Kalcifikacijom plaka nastaje zubni kamenac koji se moraju ukloniti, kako oštrim ivicama ne bi vršili konstantnu iritaciju desni.

Ako parodontalni džepovi već postoje uklanja se njihov infektivni sadržaj i time omogućava reparacija tkiva ponovnim stvaranjem vezivnog tkiva. U liječenje  parodontopatije uključeni su različiti antiseptici, antibiotici, preparati za stimulaciju regeneracije tkiva, fizikalne i hiruške metode, koje podrazumijevaju i implantate kosti. Njihov osnovni cilj jeste sprečavanje ranog gubitka zuba.

Bolest parodonta poprima pandemijske razmere. Sprečimo njeno dalje širenje svakodnevnom preventivom, ranim otkrivanjem i lečenjem. Da bismo sačuvali lijep osmijeh  potrebno je da više pažnje posvetimo zdravlju naših zuba i usta.

Posjetite Stomatološku Ordinaciju Magi:dent